Frigårdin Luomutila

Kanarouvat

Pienessä luomukanalassamme asuu 500 kanaa ja viisi kukkoa. Haluamme tarjota kanoille ja kukoille mahdollisimman hyvät olosuhteet, jotta nämä voivat elää tyytyväisinä toteuttaen lajinmukaista käyttäytymistään.

Kanat saavat liikkua kanalassa vapaasti. Lattialla on turvepehkua, jota nämä voivat kuopsutella. Kanat ottavat myös mielellään pehkussa turvekylpyjä. Kanalassa on ikkunat, joista tulvii sisään luonnonvaloa. Yöpymistä varten on orsitilaa kaikille. Munintapesät ovat rauhalliset ja suojaisat. Puhdas vesi virtaa kanalaan juomalinjaston kautta.

Kanat kuopsuttelevat laitumella

Kaikki kanojen saama ravinto on luonnonmukaisesti tuotettua. Kasvatamme osan rehusta itse ja loput hankitaan muilta luonnonmukaisilta viljelijöiltä. Ruokinta on viljapohjainen ja rehu jauhetaan itse tilalla. Viljan sekaan lisätään luomutäydennysrehua varmistamaan rehun riittävä energiapitoisuus ja tarpeellisten vitamiinien, kivennäisten sekä hivenaineiden saanti. Rehuun sekoitetaan myös luomurypsiöljyä ja kanakalkkia. Karkearehuna kanoille tarjotaan luomukuivaheinää ja oman tilan keitettyjä luomuperunoita ja -juureksia.

Kukko

Kesäkuun alusta pitkälle syksyyn kanat pääsevät ulkoilemaan suurelle ulkolaitumelle. Kesäaikaan laidun on vihreä ja rehevä. Laitumelle kylvetään keväällä kauraa, virnaa, timotei-apilaa ja hernettä. Tästä riittää kanoille vihreää naposteltavaa pitkälle syksyyn. Laitumella on myös hiekka-alue, joka toimii kanojen hiekkakylpylänä.

Meiltä kanat pääsevät myös eläkkeelle. Tämän käytännön kautta haluamme luoda kestävämpää kulttuuria, jossa kanat pääsevät varsinaisen tuotantouransa jälkeen viettämään vanhuuspäiviään. Kanat asuvat meillä tuotantokanalassa noin 1,5 vuotta. Tämän jälkeen myymme kanat kotitarvekanaloihin senioripäiviä viettämään.

Luomukananmunat korissa